May 07, 2011

Sebab apa ramai student SPM 2010 tak dapat UPU tahun ni.

Tepat jam 12.00 p.m semakan upu dah bukak dengan rasminya. So, lepasan Spm 2010 pun check kemasukkan diorang ke IPTA. Disebabkan aku tau, line mesti jam & sibuk. Biasala la kan, line malaysia memang camtu. haha.. So, aku decide nak check lepas sembahyang jumaat.


Tepat 12.01 berduyun-duyun orang post kat fb. keputusan diorang. "Yay!! aku dapat Uitm...", "Aku dpat UIA" lebih kurang mcamtu la. Lepas smbhyang. Aku pun check dengan confidence-nya. Harap2 line tak se-busy tadi. Lepas submit number i.c & tekan semak. Line pun busy. Page jadi not responding. Ni mesti line busy lagi. So, kita refresh, dalam 3-4 kali. Alhamdullilah, result pun keluar



Dukacita dimaklumkan anda TIDAK BERJAYA ke IPTA sesi 2011/2012. Keputusan adalah muktamad.

Aku pun try multiple check dengan 3 server diorang. UUM, UITM, UTM. Result tetap sama. Aku pun dengan "happy-nya" terus sambung main game. Lagi bagus. haha.. Then, aku rasa bukan rezeki aku kot. Lepas sembang2 dengan member fb, kebanyankan tak dapat gak. Kalau result biasa-biasa ok la. Yang cemerlang pun tak dapat.

Aihh, apesal jadi mcamni.. Aku dapat 4A tak dapat. Takpe la. takde rezeki kot. Yang bestnya, 6A, 7A, 9A pun tak dapat. Yang 9A tu pun takdpat tawaran Matriks & UPU. Penat-penat dia study bagi dapat 9A. Last-last ape pun takde.

So, lepas survey2. Aku pun figure out something,

Semua yang tak dapat or terpilih. Kebanyakkan diorang dah isi IPTS. In my humble opinion, rasanya. nama kita dah diremove dari IPTA.

The Question is, IPTA dengan IPTS data kita dikongsi ke. Maksud aku, kalau kita dah terpilih ke IPTS automatically nama kita diremove dari IPTA. I'm guessing only.

Please take note: IPTS tadi tak pasti betul ke tak. Aku agak2 je.. :) Tak tau lepas ni nak sambung mana. Maybe IPTS. Insyallah.

7 Komen:

xlaa....sbb sya pun isi ipts bnyk jgk..but alhamdulillah sya dpt jgk mtrik n upu, ipts pun alhamdulillah dpt suma wlau result xbpa elok...in my opinion laa...mybe kos yg kta plih dlm upu 2 xsesuai ngn subjek yg kta dpt ambik n skor a kot...

ooo. tp yang sy dengar, kebanyakkan yang isi IPTS tak dpat UPU. Result pun pndai2 je.

xdak rezki la kot..atau kos yg dplih xsesuai ngn subjek yg ambk...

haha. . aq gelak sendiri ja bca entry ni. . yg 9a tu metrik ngn upu pn x dpt. . hha. . bkn rezki kot. . huhu

okay maybe its true . aku byk isi swasta aku 5a . :'(

Salah 2 proses pemilihan ke ipta bkn saja dr sudut akademik tetapi jgk d pengaruhi oleh kokurikulum...data d proses oleh sistem komputer n d semak manusia...klau x dpt bkn bererti kita x bgus mngkin berlaku kesilapan dlm sistem pemilihan or ada lg yg lbih baik dri kita so terima seadanya k..IPTS pn okey apa klau result bgus bole dpt Mara loan ma lg untung..

Post a Comment