April 28, 2012

Panduan untuk student matik.. WAJIB baca!



sebelum bercerita pasal matrik, nak bagitau supaya awak pergi awal semasa mendaftar tu sebab takut awk lambat, nanti dapat bilik kat tingkat atas sekali...fuhh, kalau tingkat atas, jawabnya letih la turun naik... pastu, nak parking pun susah nanti.. okeyh?? :)

mmg life kat matrik sgt best. Walaupon time bljr tu rasa bile la nak habis, tpi bila dah hbis tu, moment kat matrik serius pling best. tnye kwn2 pon time matrik mmg pling best. huhu..

mula-mula masuk,ada minggu orientasi dulu..seminggu jugak orientasi tu..best !!

yg cadar tu bukan beli kat matrik, tp dpt free...tapi tak lawa. HAHAHA...

silibus kat matrik nih sebenarnya sambungan daripada SPM je..cuma, lagi details la,.

Nak amek medic, depends pada university dan depends pada graf tahun tu. Time sy, CGPA 3.8 dah bole dpt medic kat UnImas, UPM taun lepas tu, cgpa 3.8 ada yg dpt medic kat UiTM. Klu kat UKM, UM mybe kena 3.9 - 4 flat la. Tapi jgn risau, tak susah bljr kat matrik ni. CUma kena rajin. Pastu klu dpt 3.6 ke, 3.7 tu bole apply medic kat Indon. Tajaan mara ke. Kena rajin cari la.

Time sy dulu, koko tu mmg wajib. Tp satu sem jela. Dan depends dpt yg mane. Kat sana kelas panggil praktikum. So mmg dah decide oleh pihak matrik, praktikum mane yg akan dpt koko kawad, sukan, seni. Tapi jujur, koko diorg tak pack pon. Pling pack pon mybe kawad sbb sminggu sekali kena ada latihan kawad. Tapi kat matrik tak perlu aktif kolej. Tak bnyk aktiviti pon kat matrik tu. Dan tiada paksaan utk join



Peraturan agak ketat. Sabtu ahad jek boleh keluar matrik. Dari segi peraturan, yes matrik mmg agak ketat. Sengal sebenarnya. mencik!. Haha.
update: Tapi tak semua Matrik ketat peraturan.. depend on kolej mana.

Jadual kat matrik sgt pack. Kalau amek sains, average pukul 8 sampai 4 petang. Rehat pon 2-3 jam jek. Pastu bnyk tutorial.

Handphone & Laptop?? semestinya. nak bawak ipad pon bole...HAHA

Kelas pngil praktikum. Tapi time kuliah, akan ada beberapa praktikum. DUduk cam kat kuliah unversiti tu.

tak de yuran bulanan. byr tiap sem terus. RM 1250 lebih kot. pastu dpt biasiswa setiap sem. Sekarang ni elaun 2 sem RM2500.

kat matrik tak pakai baju batik pon. baju seragam pon tak de ..huhu

kat matrik guna buku rujukan .. buku rujukan beli kat matrik bole. atau pinjam dari sape2 yg penah masuk matrik. Kat kedai buku kat luar mmg tak de jual buku rujukan matrik. yg ada pon stpm. Bole guna, tp sylibus lain sikit.

info: start tahun 2011 Syllabus matrik dh di ubah. Banyak tjuk dh brubah. Take note untuk yang guna bku rjukan lama.

kat matrik takde guna buku teks tau ! cara belajar paling senang, fotostet slide dari lecturer, atau salin sendiri.

unit beruniform baju tu di sediakan. tok sah rajin nak bwk..

satu bilik 4 org. bilik agar besar. Bukan katil double daker yer..tapi, katil bujang tuuu..

cadar disediakan. tp nak bwk sendiri pon bole. sukehati nak bwk cadar gmbr katun, bunga, pooh, sin chan...otomen ker, pape je lah...tak kisah pun..

kalau ikutkan , sebenarnya tak bole bwk brng elektrik. Tapi ada jek org bwk. TIme dftar nnti tak yah la bwk. Dah otai sikit kat matrik tu baru bwk. Jug elektrik, iron tu disediakan kat kolej

tudung bawal boleh je pakai. Tapi shawl tak pasti, tapi tak payah la mengada-ngada nak pakai pelik-pelik..gi matrik nak belajar,bukannya nak berfesyen... wakaka

laptop?? tak perlu. tak bnyk asignment nak guna laptop pon. Tapi mane tau, tak leh hidup tanpa laptop, fb, blog. haha. Tp time daftar pon better tak yah bwk laptop dulu.

asignment depend. klu math, subjek sains...bnyk tutorial. Kalau english, bnyk group discussion. Kena present

exam plak mcm exam biasa la. lebih kurang mcm spm kot format. kat matrik xde prep ..bebas nak belajar ke tak nak

ada water cooler, water heater..don't worry.

bilik air kongsi ramai2 yea. even kat u pon kongsi ramai2..

sukehati nak pegi masjid ke tak. Tapi dekat jek kan. SO better pegi.

bilik tidur time sy dulu bergantung time daftar. Agak2 mcm nak satu bilik dengan geng2....so time daftar tu beratur dekat2....

kat dalam bilik kuliah ade air-cond, so tak leh la nak bagi alasan panas, or wut so eva utk ponteng kuliah..huhuu

bwk kalkutor saintifik tu....wifi time sy dulu tak de. skrg org kata dah ada, tak sure. time dftar jgn bwk dulu laptop..dah lama sikit kat matrik baru bawak.

pointer tak dipengaruhi guru. Tak yah nak bodek2 cikgu. tak dpt...haha. Tapi tiap sem ada test2..so ada mark utk test tu. dlm 20 % kot. tak ingat. yang lain 10 % kedatangan kot (pon tak ingat), 70 % final exam. Tapi mcm tu la division nyer

ha ah...kena pakai kasut hitam. Tapi pompuan ada jek bawak yg kasut tak hitam. Janji kasut tu ada cover. pakai la stokin ape kaler ape pon. Tak de keje cikgu kat sana nak check stokin student. Haha...

kalau ada motor & dh ade lesen pon, jangan lah bawak motor sendiri ... huhu.. kad pengenalan jgn lupa bawak sbb sangat penting.. *cewahh*

kat sana, jangan menggedik nak cari awex /pakwe...belajar je.. kat uni nnti la nak kapel2 pon... *tak galakkan ok*

kena tendang kalau result teruk sgt2..bukan tiap2 bulan. akhir sem. tapi tu pon klu result mmg terok sgt. CGP 1.5 ke bawah. Tp tak ramai pon. Kalau ada pon 1,2 org jek kot.. Untuk Program Satu Tahun (PST) dapat pointer sem 1 between 1.5 - 2.0 akan pegi ke Program Dua Tahun (PDT).

kat matrik ni kena rajin, bersaing hebat dgn student2 lain..sbb most student kat situ result SPM sampai 8A, 9A, 10A . Tapi tak yah risau, boleh selagi rajin usaha, tawakal.. Time saya ada jugak budak PASUM.

Game boleh main ke?? CS?? DOTA?? PES? NFS?? semua budak matrik main..:) tapi jangan lupa study ok.

Jgn fikir sgt org cakap yg matrik ni susah. Kdng2 pendapat negative org lain tu yg menyebabkan kita down, tp hakikatnya benda tu tak la susah mane. Think positive ok. jangan dengar cakap orang.. kalau asyik fikir susah je, tak ke mana lah jawabnya..

conclusionnya,. kat sana nanti, orang tak pandang dah result spm awak....even awak budak straight A pun, kalau malas tak ke mana jugak.. yang penting, berusaha... usaha tangga kejayaan..jangan ingat spm awak teruk, kat matrik awak pun teruk..kadang-kadang, rezeki kita tak tahu.. biasanya, pelajar yang score masa spm ni lah ramai yang down kat matrik sebab mereka rasa mereka ni hebat.. padahal, spm tu bukannya penentu masa depan awak...

lepas je korang masuk matrik. Result SPM dah dilupakan. Orang akan tanya pointer2 je..hehe..

Anyway gudluck utk sapa2 nk sambung matrik.. Korang kena pandai urus masa je between study and main.. Insyallah boleh berjaya.

Untuk sapa2 dapat Matrik Perak.. Congrats. because i'm from matrik perak. hehe.

p/s: Some student said matrik perak adalah salah satu matrik tercantik.. hepi sikit, :)

Sikit nasihat, kalau siapa2 dapat matrik go ahead ok..

Source: Facebook
Kredit: Thanks T-la Kim 
& di update sikit oleh admin

108 Komen:

orait2 ,, nice info bang ,, hehe , hilang skit nervous nak masuk matriks ,,

assalamualaikum...mmg skrg pun koko 2 wajib ke?

aha..best lha bca post awk...naik skit smangt ke matriks...tpi x yakin sngt nk ke x nak...huhu..thanks info..

Unknown:

kalau student sains fizik je(modul 2) or bio je(modul 3). Koko wajib untuk sem 1. Tapi akaun sem 2. Untuk Modul 1 (bio + fizik) rasanya tak ada koko..

Salam bang,, nak tanyer nie,,, pendapat abg an yang mane lagi ade life berbanding amek matrik or amek asasi... :):)

cntohnye kn,, lw someone tu tade asas akaun,, tp dye nk amek akaun kt mtrik.. cm ne ek,, smpat kejar x?
tq

Lite Zonker:

rasanya 2-2 sama je. Matrik dengan asasi sama pack..:) But, asasi lagi competitive banding dgn matrik..
Lepasan matrik boleh apply u lain time nk sambung degree nanti compare to asasi korang kena sambung u tu trus.

Farah:
Rsanya susah skit klau takda asas akaun nk sambung akaun. But, kat sana ramai sedia membantu..mcm classmate.. Lecturer pun boleh backup mana2 yang lemah.. :)

haha,,tme ksih ngn info yg cngt bguna tuh,,hilang ckit nervous..terbaek laa...

kenapa tak digalakkan bawak laptop masa daftar ? diorang ada buat spotcheck ke ? kalau kita nak bawak macam mana ?

kalau matrik teknikal belajar apa ek.?
memang klau pergi kelas kena pakai kasut hitam ke bagi girls ?

Anonymous:

masa daftar kita tak gune sangat laptop lagi. takde assingment lagi. Tapi boleh klau nk bawak juga.

Matrik Teknikal ikut course kita. rasanya kalau dapat mekanikal. Kita belajar mekanikal kt sana. Fizik kita belajar lagi detail (Fizik Engineering).

good info. nak share gak info, bcos i'm one of the matriculations students. heee. :):)

hidup kat matrik best, enjoy. kalau time gelak, mmg gelak gila2. time study, study gila2. paling best sekali, time dpt tidur. mmg best la. nikmat sgt2. heee. btw, kat matrik nanti kena amek MUET ok. jgn lupa.

hye bang.
nak tanye...
kalau masuk matrik, pastu nak mohon degree dlm bidang engineering , pointer kene dpt 4flat ke?

Thanks a lot for the information ;)

cam bez je.HUHU sy dpt mtrik PERAK. ase semangat gituu nk g mtrik lps bc sume2 tuu.HEHE

erm..law lps mtrik nk amek tesl cane lak?..n pe bz matrik n diploma?

salam, sy dpt matrik teknikal. btul ke org ckp hebat mne pon pointer kte dpt, susah jgk nk smbung msk u?? byk u ta terime sijil matrik. blaja penat2 tp taleh smbung blaja.. betul ke??

erra elvyna:

hmm. tk smestinya kne dpt 4 flat. 3.8 dh boleh dpt engineering. 4 flat kbnyakan student nak pgi medic je. Engineering 3.7 above pn dh ok. Ad juga certain u ambik 3.5. Depend u mana kta nk apply nnt..

Anonymous:
Matrik ni jalan cepat nk masuk u(1 or 2 tahun je). Diploma jalan jauh sikit (3 tahun). Diploma study relax skit. Compare to matrik lebih pack. Sebab semua syllabus kne habiskan dalam 2 sem.

Masa taklimat lecturer matrik bagi dlu cakap, lbih 90% lpasan matrik confirm masuk u. Tapi kursus tak pasti lagi. Sebab kna depend on pointer kta dkt matrik. Lepasan matrik pun ada certain oversea universiti terima bdak matrik.

hey raziq. nice entry, sangat berguna. :)

btw, nak bgtau, ada org copy sebijik2 entry kau ni. http://www.mystudyguide.net/college/panduan-untuk-pelajar-matrik-wajib-baca/
here.. kau cuba usha, copy then tak bagi credit langsung. puii, benci gila aku dgn org yg suka copy paste ni..

ape2, thnks sbb sharing ilmu berguna ni..

Saiful Azahar: Thanks sbb inform..

Assalamualaikum , saya dapat program dua tahun kat matrik pulau pinang . . .mcm mana cara belajar budak-budak program dua tahun ni ?sama pack ke dgn program satu tahun. . dan saya ada cll kolej untuk tnya tentang aliran sains hayat atau fizikal ni kta boleh pilih ke ?dia cakap boleh . . . betul ke ?. . Terima kasih kerana ilmu yang berguna :)

pasla rambut lelaki plak cmner?bole panjang ke?

Anonymous: yup.. Program dua tahun lbih relax nk blajar bnding dgn 1 tahun. Lpas dftar kita still bleh tukar lagi sains fizikal / sains hayat.

Kuroneko: Rambut lelaki kena pendek & tak berfesyen..

tq2...sy dpt matrik perak! masa mula2 daftar kna byr brapa? dpt ptptn x msk matrik ni???

salam nk tanye...klu kte amik sains fizikal pastu kte nk ambung degree dlm bdg psikologi ble kew??u mne yg ade??

ex matriks perak jugak.. kmpk 08/09.. bangga giler dpt bace post nie.. ape pown spe yg dulu masa skola duk ngade2 mntak aircon bleh dpt kt kmpk sbb kt bilik kuliah dia sejuk smpai dakwat pen pon bleh beku.. hehehe..

abg..memg wajib pakai pvc kaler itam kew nih..
kalau ksut len x leh ke..hehe

hmm, memula uh mmg da decide x nk pegi. tp bile baca, hati ku berbelah bahagi~ HAHA. tp maybe pegi kott. klu nk amek pendidikan, pointer kne dpt bape ek bang? sy nk jdk ckgu jer, sonang. heheh. btw, tengs for the helpful info :)

klu die just tulis course yg ditawarkan sains, means sains fizikal or sains hayat? tengs.

Anonymous: Masa daftar kena byar dlm rm400++ cmtu. tak smpai rm500 rsanya. Matrik tak pyah PTPN.

Anonymous: Yang tu saya tak pasti. Kena tengok syarat dekat upu nanti.

Anonymous: Yup.. Dalam peraturan lelaki wajib pakai kasut hitam.

Yannadeanna: Pendidikan rasanya tak perlu tinggi sangat. Tapi better 3.5 ke atas kalau nak selamat. UPU lepas matrik nanti isi pendidikan dekat pilihan atas2. Jangan bawah. Nanti tak dapat temuduga.

Anonymous: Lepas daftar nanti kita tahu samada sains fizikal (modul 2) or sains hayat (modul 3)

Hahahaha , terima kasih kerana sudi kongsi .... baru lah saya paham . Susah jugak nak buat pilihan untuk sambung belajar nie ek , terima kasih la yea .

assalamualaikum w.b.t kepada semua.terima kasih kpd owner blog nih sbb motivasi yg owner blog ni beri sangat menaikkan semangat aq...aq dah hampir give up nak masuk matrik nih sebab rmai org ckp ssh dan kna rajin dan mslhnya aq nih sngt pemalas.Nama aq plak xder dlm list form 6 n twrn kat tmpt lain pown aq xleh..aq cma hrpkan matrik nih jer...aq dapat matrik kat KMPH n kalu sapew2x yg dpt kat sana jgk tlong ckp k...buleh knl2x masa kat sana 6t n xdew lar aq sorang2x jew 6t..

course 2 kte ble plih ke dorg y decide kn

Fiqdaoz: Try cari mana2 group dekat fb untuk kmph next intake. Bolehla berknalan dekat sana.

Anonymous: Course tu diorg decide. Tapi kalau tak suka boleh tukar.

thanx2....hahaa..rasenye sume explaination tuh positif sume kot...dah jadi mnat plak nk pegi mtrik...:)

Hello :)
Nak tanya, kalau masa time SPM tu ambol science stream, tak amik accounts. Lepastu nak sambung amik accounting and dpt matriks perakaunan. Rasa2 susah tak nak catch up? Sebab takde basic...

Saper dpat Matrik Kulim tuuh moh sinih lahh kenal2 skit ececece

Assalamualaikum . Nak tanye sikit bro . Kalau dapat matrik cost account , bape pointer kene dapat untuk sambung degree account ? Satu lagi , memang pack ke jadual kat matrik ni ?

Assalamualaikum.
Nk tnye sikit,sye dpt jrusan sains d matrik K.Pilah.Tpi sye nk tkar kpd akaun..bleh ke erk?

Assalamualaikum.
Nk tnye sikit,sye dpt jrusan sains d matrik K.Pilah.Tpi sye nk tkar kpd akaun..bleh ke erk?

admin,asasi sains hayat dkt unimas/matrik lbh baek??
sng ke nak score 4 flat dkt matrik??

salam...kan ble kte abis jea matrik, ley trus kea degree..nk tny btol kea ade owg ckp lau owg yg blja trus kea degree ne susa nk dpt keje compare yg amek diploma?

*tlg jwab

bang bole tnye x klau abis bljar kt matrik perak ble pegi smbung engineering ke

btul ke hari2 ade homework

matrix blajar subjek apa ek ? brapa subjek suma ?

Thanks . nice input . Matrikulasi Pahang , here i come ! Heee . wich me luck :)

tanks a lot.... lega bla bca post nie.... sya hmpir hlang smgat coz kwn2 rmai dpt asasi ngan dpt interview untok smbong blajar kt luar ngara.... trima kaseh sgt2 coz dh mnaikkn smngt sya.....

tQ 4 de infrmati0n .. trbaekk la bang!!!
tp nk tnya, time nk mndi 2 kna bw bldi sdri ke?? n kna brebut2 ke time mndi??
#mohon pnjelasan wlaupun x pnting sgt soalan nie# huhuhu

holla , budak matrik gurl mmg kne pakai bj kurung ek bile nk g kuliah ???

time kasih bnyk2 sbb kongsi pnglaman:)insyaAllah sy akn further study kat matrik jgk...
mse check upu..sy mnangis sbb xde nme..sy xexpect lgsg sbnrnya..ingt dpt u tp kos yg sy xminat..
ble pkir2 balik..sbnrnya Allah da plih yg tbaek utk sy..ad kwn2 sy skrg ni tngh pening pkir nk g ipg,matrik or u...tp sy da ad pilihan yg terbaek drpd ALLAH..kpd bakal2 pljr matrik..gudlakk.. bersyukurlah kita masih diberi peluang utk study :)

semangat nak pergi matrik lepas baca blog nii.orang selalu kata matriok susah,tapi kalau rajin semua pun jadi senang kan.thanks a lot :)

thanks 4 the information..nak tanye klau nk mintak tukar tempat means cam kedah ke johor ke phg bole ke? mcm mane ye?

kalau saya budak teknikal and then nak ambik sains hayat boleh tak? saya dapat sains dekat matrik melaka.

A'salam.. abg.. nak tanyer.. rambot lelaki pendek dan x berfesyen tu pendek paras mane tu.. takot nanti xleh daftar lak time hari pendaftaran pasal rambut..

aww aww suka baca ! HAHAHA betulllll matrik best !

matrik perak ek dulu..batch bila?

Ha...klau matrix ni peluang nk smbung ke dgree depends on result final exam ke. Explain skit. Thanks.

nak tanya, kat matriks tak boleh berniaga eh ? Jual topup pun tak boleh ? Hihi.

Wahhh semua soalan yg unanswered skrg dah terjawab bila baca blog ni.. thank u sesangat...knp pljar prmpuan tak d galakkan guna selendang??

Kalau kiter nk pilih msuk yg dua tahun boleh tak?

waaa... rse ceria plak nk msuk matrik ble da bce citer nih.. tq :)

terima kasih atas info yang abg kc.. ape beza sains fizikal n sains hayat?

Assalam, nak tanya skrg kan dia guna sistem modul I modul II modul III kan ? yang modul2 tu kita boleh pilih sendiri ke ?

Kmpk.....haha2...xsaba rasenye na g...ramai yg kte kmpk cntik...cntik mcm mne ntah... #_#

assalam abang, nak tanya, Matriks pulau pinang wajib pakai tudung ke?

salam,,saya lepasan matrik pahang batch 2011/2012,,,,huuh,memang best masuk matrik,,cuma kena pandai bhagi masa la,,,matrik pahang memang best,sape2 yg dpt matrik pahang hargailah ye,,hihi....walaupun jauh dgn bndar,macam2 kemudahan disediakan,,masa bulan puasa,bazar ada kat sana,so x yah runsing la kalau nak cari makanan untuk berbuka puasa...cuma matrik pahang dia punya undang2 ketat sikit.....view pun cantik,,,,matrik pahang kan yg ke2 bongsu di malaysia,,huhuhuhu

msuk matrix nie wajib pakai tudung ke? always kene pakai baju kurung ke? atau bleh pakai bju formal? klu xpkai tudung bleh tak? sbb gua jiwa taiko (Y)

hai.. msuk matrix nie kne pkai tudung tak? always kne pkai bju kurung ke? atau bleh pkai bju formal? klu xpakai tudung bleh tak? #jiwaTaiko

assalamualaikum...sye nak tanye..sye student matrik PST.. betul ke course yg kte bakal dpt kat U nanti aftr matrik depend on our PSPM SEM 1 result-pointer?

Kalau nak jadi ahli geologi kena ambik sains hayat atau sauns fizikal ye.....

mcm mane nak apply medic yg dekat indonesia tu? bg link boleh? =p .hehhee..

trm aksih sgt2 abg eh... sy pun dpt matrik cni gak... bca ni naik gak smgt sy nk msk cni.. what a great motivation... thanks alot eh... :)

sy dapat matrik perlis kos akaun.. umm susah x nk dapat 4 flat?

Salam...
Thanks for the information :)
Btw, nk tanya.....klau kita ambil modul 3, boleh tak nak sambung medic kt IPTA nnti?
Tq :D

pergh bru hbes matrik!! spe... yg bru nk msok matrik...msok lar..bestt!!!! jdual mmg ktat tpi ttap dpt tgok movie kt laptop berjam2...hahaha

Thankx abg sbb bg info..abng sekarang kat U mana??..amek kos ape???..A.S.A.P

Buat sesapa yg dapat matrik perak ! Kita geng. Walaupun semua matrik jauh dia pedalaman. Kira ok apa. Buat yg dapat result sedang2 tu.... tak payah la berangan nak masuk asasi, kalau dah dapat matrik, pg la matrik, score betol2. Salam.

Haii kak kita dapat kmph hehe ..
Okay ta life kat sana ? And ranking kmph mcm mana ? Lecture dia semua okay ?

Hehe bangunan dia lawaa tak ? And kita dapat matriks sana jugak :) excited dah hihi malas lak na tunggu UPU ..

Wow thanks .... information yg sgt membantu gler.... saya dpt matrix penang heheh

OWNER BLOG DAH TAK UPDATE BLOG K? --'

salam admmin and semua .
sy dulu science stream spm and dpt science for matrix , blh tak nak mintak tuka akaun kt matrik nti
ps: matrix perakkk :)

ASAP please :(

thank u sooooooo much...sangat sangat membantu!

salam. nak tanya.. upu fasa 2 pilih kos ikut result sem 1 OR sem 2 OR mana mana yg better?

good motivation. Actually apa yg awk tulis ni semua betul. bila kat matrik, yg dpt straight A's tu yg tersungkur sbb dah mula sibuk nak bercouple la... yg dpt sikit spm tu la yg gempak2 result. btw, i'm also from matrik but matrik selangor la..

Matrik perak best kt masjid ada kolam.....

yes, stuju ngan entri ni matrik life mmg best cuma stress la sebab masa sem 1 tak tau corak exam macam mana hah baru ni pspm baru tau kelam kelibut study keluar soalan nangis tahap air mata darah hua hua padah tengok runningman tipa tiap malam so dah serik pspm 2 nnti kena upgrade usaha. mai jemput masuk matrik teknikal. ada 3 je kedah johor pahang. yg bestnya matrik teknikal ni pelajar dia sikit so more intraction ngn lecture banyak kasih sayang even HEP selalu kejar pelajar tapi itu kenangan beb matrik lain takde hua hua. datang matrik teknikal u all akan di layan sebagai engineer in you mind always engineer lgpon silibus kurang dr bdk science kita teknikal ni simple je la lg 1 bdk bdk teknikal ni mmg sempoi ar.

as salam. klau pointer tak bape ok dpt kos lelong kn? so kos lelong tu start from diploma or trus degree? btol ke klau duk matrik ni stress? pliss tlong jawab. :)

Hi saya akan ke perak bulan depan. Thanks for the info. Baru baca. Rasa semangat nak ke matriks

Assalamualaikum. Nak tanya, result saya teruk tapi dapat matrik kat kedah(perakaunan). sekarang tak tahu nak sambung kat situ ke tak. rasa macam tak layak je nak masuk matrik tu.

Lagi berapa hari je ni nak masuk *excited

Nk tanya. Matrik guna sistem graf cm spm x?

nk tnye,kalo amek modul 3,bleh x nk amek course pharmacy mse di u nnti?mohon pencerahan.terima kasih

nk tnye,kalo amek modul 3,bleh x nk amek course pharmacy mse di u nnti?mohon pencerahan.terima kasih

Nak masuk matrik kena dapat result berapa ye......

Berapa ya result yg perlu untuk masuk matrik

Result untuk masuk matrik perlu berapa A dalam SPM

terima kasih atas info :) takut tak dapat upu even dapat 8A tk lepas nk course medic tuu T_T so kne struggle kat matrik la kan. doakan saya! :D

Post a Comment